Bristningsregistret är tillgängligt att använda sedan 2014. Det kan användas för att följa upp förlossningsbristningar grad 2-4 och klipp. Alla svenska förlossningskliniker registrerar och följer upp sfinkterskador. Allt fler kliniker följer även upp klipp och grad-2-bristningar.

Registrets syfte är att systematiskt följa upp hur det går för kvinnor efter förlossningsbristning och hitta fall som behöver vårdinsatser, följa klinikernas resultat, återkoppla till suturerande barnmorska eller läkare samt möjliggöra forskning. Data inhämtas från patienten om hur det var före graviditeten, med kontinens, buksmärtor och underlivsfunktion, efter 8 veckor avseende komplikationer och inkontinens samt om all funktion efter ett år. Det första enkäten fylls vanligen i på BB och resterande uppföljning sker via web- eller pappersenkäter kopplat till 1177. Variabler kring förlossning och suturering av bristning hämtas från obstetrisk journal. Om man dokumenterar sin suturering direkt i Bristningsregistret kan det genereras diagnoskoder och en journaltext. 

Hur enkäter och eventuella komplikationer bedöms kan ni läsa mer om på Bristningsregistret / GynOps hemsida. Se länk nedan.

För ytterligare information om Bristningsregistret, se Bristningsregistrets informationssida

För kontakt, maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

"PISA"

Viktiga variabler om suturering av förlossningsbristningar som har stor betydelse för resultat och uppföljning saknas idag i obstetriska journalsystem. Det är olyckligt att uppgifter som har stor betydelse för resultatet inte är med. Tyvärr har det inte gått att åtgärda.

Variablerna som saknas behöver därför tills vidare dokumenteras i fritext och föras in i registret av sekreterare. De variabler som saknas är:

   P - Perinealkroppen (Anovaginala avståndet) före suturering

   I - Interna sfinktern, undersökt eller ej, hel eller skadad

   S - Suturmaterial vid sfinktersutur

   A - Antibiotika på grund av bristningen

 

En lathund för PISA i utskriftsformat finns på Gynopregistrets hemsida. Klicka dig vidare till webhjälpen, Bristningregistret, PISA-lathund.

Nu är det här avsnittet slut. Klicka på länken nedan eller använd menyn för att fortsätta: